Monday, May 17, 2010

Hikmah di Sebalik Musibah - Penduduk Paling Sihat Di Dunia

03 Jamadil Akhir 1431.

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam Semua.

Hari ini tulis tentang Penduduk Paling Sihat Di Dunia. Petikan daripada artikel oleh UMMU SAKINAH HJ MUHAMMAD dalam Majalah SOLUSI isu no 17.

Selama ini kita hanya mengetahui bahawa Gaza merupakan tanah yang penuh dengan penderitaan, pembunuhan, kezaliman, runtuhan, debu, mayat, darah dan air mata.

Penderitaan penduduk Gaza seperti tiada penghujungnya. setiap detik mereka merasa cemas. Roket dan peluru yahudi laknatullah sentiasa mengintai mereka walau di mana sahaja mereka berada.

Namun di sebalik penderitaan rakyat Gaza yang tidak berkesudahan ini terselit berita gembira. Tidak berapa lama yang lalu, terbit sebuah artikel daripada laman web http://zadalebad.com/ yang mengatakan bahawa gaza meruapakn "Pusat Kesihatan Terbesar No 1 di Dunia!".

Subhanallah! Sangat menakjubkan! Masyarakat yang kelihatan sangat menderita ini, kini merupakan masyarakat yang paling sihat. Apakah Rahsia Di Sebalik semua ini?. Tidak cukup makan dan minum, tempat tinggal yang sederhana, malah lebih ramai yang tinggal di atas runtuhan bangunan, udara yang sebati dengan bau belerang dan bahan kimia fosforus tidak membuatkan penduduk Gaza lemah jasadnya.

Rahsianya ialah:

Ikut saranan Rasulullah saw

Hasil kajian menunjukkan bahawa penduduk Gaza mengamalkan gaya hidup sihat yang dianjurkan oleh ahli perubatan moden. Mereka menghindari makanan yang mempunyai lemak, minyak dan kadar kolesterol tinggi yang boleh membawa penyakit tekanan darah tinggi, sakit jantung, dan kegemukan.

Selain itu mereka juga berjaya menghindari diri mereka daripada pencemaran setempat (localized contamination) oleh bahan bakar minyak, karbon monoksida dan bahan kimia lain yang membahayakan. Mereka juga aktif dalam olahraga, berjalan kaki di sekitar petempatan di padang pasir atau gunung batu yang sangat bermanfaat bagi kesihatan dan pernafasan, aliran darah, kekuatan otot-otot serta kecerdasan akal.

Kegiatan ini mendapat tempat dalam kalangan golongan lanjut usia, orang kurang upaya, orang sakit dan wanita hamil. Mereka juga mengamalkan kaedah perubatan ala Rasulullah (tib nabawi) kerana menurut kajian para ilmuwan, kebanyakan ubat-ubat moden adalah penyebab merosotnya daya tahan tubuh badan kita. Oleh itu, mereka mengamalkan konsep 'kembali kepada alam sekitar'.

Malah ada pusat kesihatan kecil tempatan telah ditutup kerana tidak ramai penduduk yang datang untuk mendapatkan rawatan. Mereka meninggalkan perubatan moden dan mengikut sunnah Rasulullah saw dengan tidak makan organ dalaman haiwan, sebaliknya banyak mengambil buah2an sebelum makan hidangan berat, mereka makan sebelum malam , dan tidak minum ketika makan, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.

Jadi tidak hairanlah jika penduduk Gaza dikatakan sangat kuat untuk menggali terowong, bertahan dengan kehidupan ala padang pasir dan mampu menangkis serangan senjata kimia seperti fosforus putih. Malah sebahagian daripada penduduk Gaza 'berterima kasih' kepada pemerintah Israel dan Mesir yang telah membina tembok sempadan sehingga akhirnya mereka bertemu dengan cara hidup sihat yang menyebabkan mereka jauh daripada peradaban moden yang dapat merosakkan jiwa dan raga.

Ucapan terima kasih juga mereka ucapkan kepada pihak Israel kerana barang bantuan yang dihulurkan disekat oleh pihak mereka sebelum sampai ke Gaza.

Sekarang kita lihat
Perawatan kesihatan daripada Rasulullah saw dikenali sebagai Tib Nabawi

Keajaiban buah zaitun dan minyaknya

Hasil kajian 16 orang ahli kedoktoran ternama di Kota Rom memutuskan bahawa dengan mengambil minyak zaitun boleh mencegah penyakit pembuluh nadi, peningkatan tahap kolesterol dalam darah, peningkatan tekanan darah, penyakit kencing manis dan kegemukan, dan sebahagian daripada penyakit barah.

Manfaat buah zaitun turut dinyatakan oleh Baginda ; "Makanlah buah zaitun dan minyakkan rambut dengannya kerana buah zaitun keluar dari pohon yang berkat" (riwayat Ahamd dan al-Tirmizi ; hadis hasan)

Madu Terbaik

Madu yang terbaik ialah madu yang diambil dari gunung, kemudian yang diambil daripada pokok kayu, dan dari kawasan perumahan yang dihuni manusia. Maksud ayat 68 surah an-Nahl dalam al-Quran, "Dan Tuhanmu telah mewahyukan kepada lebah, 'Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu dan di tempat-tempat yang dibina oleh manusia".

Habbatus Sauda

Ummul Mukminin Aisyah r.ha. berkata, "Aku pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya habbatus sauda' (jintan hitam) mengandungi ubat bagi semua jenis penyakit kecuali al-sam." Aisyah bertanya : "Apa itu al-sam?" Dijawab Baginda yang bermaksud "Al-sam ialah kematian" (Muttafaq 'alaih).

Hasil penelitian di Pusat Penyelidikan Florida, AS menunjukkan bahawa habbatus sauda' mampu meningkatkan dan menambah daya kekuatan badan, meningkatkan daya tahan tubuh manusia bagi melindunginya daripada penyakit, melawan kuman dan bahan kimia aktif yang lain.

Bersiwak

Rasulullah saw menggalakkan setiap kali mengambil wudhuk atau setiap hendak mendirikan solat. Galakan menunjukkan terdapat dua mukjizat pada Rasulullah saw.

Pertama: Baginda mengtahui manfaat yang ada pada siwak, Bagindalah orang pertama yang memerintahkan supaya melindungi mulut daripada penyakit. Ini bermakna Baginda orang pertama yang menjaga kesihatan oralnya.

Kedua: Baginda dapat mengetahui daipada sekian banyak jenis pokok, terdapat satu pokok iaitu pokok siwak (salvadora percisa yang mengandungi banyak manfaat bagi gigi dan mulut manusia.

Sabda baginda, "Siwak ialah pembersih mulut dan sebab redhanya Tuhan". (Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah).

Keajaiban Susu

Ilmu perubatan moden menyarankan agar minum susu kerana usus adalah satu-satunya makanan yang terbukti mengandungi semua unsur utama yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Rasulullah saw, telah lama bersabda sebelum penemuan oleh ahli perubatan moden. Sabda Baginda, "Sesiapa diberikan minum susu hendaklah mengucapkan, 'Allahumma barik lana fihi, wa zidna minhu' (Ya Allah, berikan kami berkat padanya dan berikan kami tambahan daripadanya), kerana sesunggunya tidak ada sesuatu yang mewakili makanan dan minuman selain daripada susu". (riwayat Abu Daud dan Ibn Majah, sanad hasan).

Kesimpulan

  • Allah Maha Adil mendatangkan rahmat dan kelebihan ketika kita dalam kesusahan.
  • Manusia harus mencungkil rahsia di sebalik musibah dengan lebih gigih. Kadangkala mata kasar kita tidak dapat menjangkau hikmah di sebaliknya.
  • Kita kena sedar bahawa ujian hidup yang Allah datangkan kepada satu kaum untuk menguji kekuatan iman kaum itu.
  • Jika sabar Allah akan beri kemenangan. Jika tidak di dunia, tentunya di akhirat yang abadi.
  • Bagi kita yang tidak diuji ambillah iktibar daripada kisah ini.

Sekian, semoga memberi manfaat.

Terima kasih kepada UKHTI SUHANA kerana memberikanku award ini.


2 comments:

Aku Memang BeGiNi said...

subhanallah

kacamata said...

Ya Maha Suci Allah, Allah Maha Besar, Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Anda Juga Mungkin Meminati

Related Posts with Thumbnails

Labels

'ittiba' Rasul (1) 75% Rawatan adalah daripada Al-Quran Al-Karim (1) abu zar (1) Adakah Suami Menanggung Dosa Isteri (1) Ajarkan Aku Ya Allah (1) akhir zaman (1) Al-A'la (1) Al-Hambra (1) Al-Haqqah (1) Al-Quran (13) Alam Akhirat (2) alam barzakh (3) alam ruh (1) Amanah (1) Anak Soleh (1) Anjing dan himar (1) arak (1) As-Syahid Syeikh Ahmad Yassin (1) Asmaul husna (2) award (3) Ayat 'Izzi (1) Ayat Kursi (1) Baca dengan nama Tuhanmu (2) Bahaya Syirik (1) Barakah (1) Bencana (1) berhadapan dengan Firaun (1) Berita Luar Negara (1) Bersederhana dalam membenci (1) bersin (1) Beza Yahudi Israel n Zionis (1) Biawak Beriman (1) Bicara Agama (3) Buat amalan baik (1) Bukti Kekuasaan Allah (1) Buku (1) Bulan Terbelah Dua (1) Buta di akhirat (1) Cara Lupus Ayat-ayat al-Quran (2) ceramah (1) Cinta Rasul (1) Cukai Sendi (1) doa (7) Doa Nabi Yunus (1) Doa Rasulullah SAW (1) Dosa (1) Dunia (1) Empat Perkara (1) Empat Waktu Dalam Hidup (1) Fenomena 30 Minit Ustaz Don (11) Fenomena Law Kana Bainana (1) Fiqh keutamaan (1) Fudhail bin Iyyad (1) Gempa Bumi (1) Hadis (8) Haji (3) halaqah (2) Hanzalah Abu Amir (1) harun yahya (2) hasad dengki (1) Hati (13) Hauqalah (1) Hidayah (2) Hijrah (2) Hikam 2 (1) Hisab (1) Hormon (1) Hukum Meletakkan Gambar Bernyawa Di Rumah (1) hukum wanita haidh ziarah kubur (1) Husnul Khatimah (2) Ibnu Ummi Maktum (1) Ibrahim bin Adham (1) Iktikaf (1) iluvislam (2) Imam Mahadi (1) Imam Muda (1) Iman Asas Puasa (1) Info (6) Islam tetap bersinar (2) israk mikraj (2) istidraj (1) Istighfar (1) Jadilah Pembantu Allah (1) jadual harian (1) Jaga Aqidah (1) Jin (1) Kaedah Memilih Sahabat (1) Kalimah tauhid (1) Kanan VS KIri (1) Kata-kata Hikmah (1) Ke mana nak pergi? (1) Kebesaran Ilahi (3) Kecerdasan rohani (1) keistimewaan Jumaat (1) Kejadian Manusia (1) Kelebihan 10 Zulhijjah (1) Kerajaan Semut (1) kesihatan (1) Khazanah Nabi (1) Khusyuk Solat (2) Khutbah (3) Kisah 3 pemuda dalam gua (1) Kisah Amirul Mukminin dan Gabenor (1) Kisah dan Pengajaran (24) kisah keluarga Imran (1) Kisah Maryam as (1) kisah nabi (10) Kisah Nabi Musa as (2) kisah para sahabat Nabi (7) Kiyai Haji Ahmad Dahlan (1) lailatul Qadar (3) Laman Tarbawi (1) Lazat iman (1) Lebah dan lalat (1) Lelaki dan Wanita Ahli Neraka (1) luar negara (1) Maal Hijrah (1) malaikat (1) Malam Nisfu Sya'ban (1) Marah (2) Masjid Nabi (1) mati (3) Maulid Nabi (9) Membaca (1) Meninggalkan Solat (1) Muhasabah Diri (1) Muraqabah (1) Musibah Banjir (1) Muslim yang baik. akhlak (1) Nabi Ibrahim (1) Nabi Isa (1) Nabi Musa belah Laut Merah (1) Nabi Musa dengan Iblis (1) Nama (1) Nasihat Imam Syafi'ie (1) Nikmat Sihat dan Waktu Lapang (1) Nota Untuk Diri (1) Orang-Orang Yang Berilmu (1) Padang Mahsyar (1) Panduan (19) Perang Badar (1) Perayaan Deevapali (1) Perbezaan iblis jin dan syaitan (1) perhiasan (1) peringatan (3) Pertunangan (1) Qadar dan Qadha (1) qalbun salim (29) Qasar n jamak (1) Rahsia Solat (6) Ramadhan (13) Redha (1) Reflections di TV AlHijrah (1) renungan (52) Sabar (5) Sakinah (1) Saksi (1) Sejarah (1) sifat bakhil dan kikir (3) Sillaturrahim (1) Sillaturrahim. Akhlak bertandang dan bertamu (2) Solat Awal Waktu (1) sombong (2) Surah an-Nasr (1) Surah An-Nisaa' (1) Surah Ar-Rahman (1) Surah Hud (1) syaitan (2) syukur (1) Syukurlah kerana manusia dimuliakan (1) tadabbur (2) Tadayyun (1) Tafsir Al-'Alaq 96:1 (1) Tafsir Faatir 35:10 (1) Tafsir Surah as-Saff (1) Takut (1) Tanda Kiamat (1) Tanyalah Ustaz (2) tawakkal (2) tayammum (1) tazkirah (9) teknologi alam (1) telur jadi ayam (1) Tha'labah (1) Thabat (1) Tidur Qailulah (1) Tsumamah (1) Tsunami Jepun (1) tujuan beribadah (1) Ubun-ubun orang yang berdusta (1) Ulul albab (2) Umar Abdul Aziz (1) Umar Ibnul Khattab (1) Umur dan Harta (1) Us (1) usrah U-jem (2) Ustaz Azhar Idrus (1) Ustaz Sayang Anda (1) Wajah Dunia (1) Wali-wali Allah (1) wanita (1) Wanita penggoda (1) wasitoh (1) William Suhaib Webb (1) Ya'juj dan Ma'juj (1) Yang tidak layak jadi pemimpin (1) YouTube (32) zikir (6)