Monday, October 28, 2013

Ayat 'IZZI" (AYAT KEAGUNGAN)

Sumber : Google


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamu'alaikum.

Pengisian kali ini disalin dari sini.

Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya.

Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda.

  
Dan katakanlah: "Segala puji tertentu bagi Allah yang tiada mempunyai anak, dan tiada bagiNya sekutu dalam urusan kerajaanNya dan tiada bagiNya penolong disebabkan sesuatu kelemahanNya dan hendaklah engkau membesarkan serta memuliakanNya dengan bersungguh-sungguh!(pengagungan yang sebesar-besarnya) (Al-Isra' [17] :111)

Ayat ini menerangkan bahawa kita mesti menyakini bahawa SEGALA PUJIAN ADALAH MILIK ALLAH SWT. Ini kerana ALLAHlah ZAT YANG MAHA SEMPURNA. Allahlah yg mencipta, mengatur dan memelihara segala sesuatu. 

Dalam ayat ini ada TIGA perkara yang menerangkan KEAGUNGAN ALLAH sehingga patut dipuji dan dibesarkan.

PERTAMA: Allah tidak mempunyai anak. Andainya Allah mempunyai anak, anak itu adalah sebahagian daripada Allah. Apabila anak itu sebahagian daripada Allah bererti Allah terdiri daripada beberapa bahagian. Sifat ini merupakan sifat kekurangan, bukan sifat kesempurnaan. Jadi dengan sifat TIDAK BERANAK itu terserlah keagungan Allah yang tidak serupa dengan makhlukNya.

KEDUA: Allah tidak mempunyai sekutu di dalam kerajaanNya. Allah Maha Sempurna. Andainya Allah mempunyai sekutu tentu makhlukNya tidak lagi sepenuhnya berdoa dan bersyukur kepada Allah kerana ada lagi sekutu yang berkuasa. Dengan tidak mempunyai sekutu maka terserlahlah keagungan Allah yang satu-satunya yang dituju dalam berdoa dan beribadah dan Dialah satu-satunya yang mengabulkan serta satu-satunya pula yang berhak dipuji dan dimuliakan.

KETIGA: Allah tidak mempunyai penolong daripada yang hina. Allah Maha sempurna kerana tidak memerlukan pertolongan daripada sesiapapun. Selain Allah adalah ciptaan Allah dan ciptaan Allah semuanya memiliki keterbatasan. Ciptaan Allah semuanya hina apabila dibandingkan dengan Allah Yang Maha Sempurna. Yang Mencipta tentu tidak sama dengan yang dicipta. Dengan tidak mempunyai penolong daripada yang hina maka terserlahlah keagungan Allah Yang Maha Mulia.

Daripada TIGA perkara tadi nampaklah kesempurnaan Allah, dengan sebab itulah ALLAH yang mesti dipuji dan dibesarkan.

Dalam ayat tadi ketiga-tiga perkara itu dimulai dengan kata "memuji Allah" dan diakhiri dengan kata "membesarkan Allah" bermaksud ALLAHlah yang semestinya dipuji kerana memiliki sifat-sifat yang sempurna dan sepatutnya dibesarkan kerana DIAlah satu-satunya Zat yang berhak dipuji dan dibesarkan. Tidak ada yang lain lebih sempurna daripada DIA.

Membesarkan Allah (TAKBIR). Takbir berasal daripada kata 'kabura-yakburu'. Secara harfiyah maknanya 'besar'. Kabbara-yukabbiru' maknanya membesarkan. Allahu akbar maknanya Allah Maha Besar. Jadi apabila kita bertakbir maknanya kita membesarkan Allah.

Bila kita mulakan solat kita bertakbir, begitu juga setelah selesai sebulan berpuasa pada bulan Ramadhan kita bertakbir pada hari Raya 'Idul Fitri ataupun semasa berhari Raya 'Idul Adha. Apabila kita bertakbir kita kena yakin bahawa Allah sahaja satu-satunya Zat Yang Sempurna: Sempurna dalam mencipta, memelihara, mengatur, bahkan sempurna dalam setiap perbuatanNya.

Bertakbir boleh ditunjukkan dengan menyebutkan 'ALLAHU AKBAR" (Allah Maha Besar). Imam Al-Qurthuby dalam tafsirnya menulis bahawa sebutan 'Allahu Akbar' adalah sebutan yang paling sempurna dalam bahasa Arab bagi maksud membesarkan Allah SWT.

Saidina Umar bin Khattb ra berkata : Perkataan "Allahu Akbar" maknanya Allah Maha Besar daripada dunia dan apa sahaja yang ada di dalamnya.

Seorang hamba yang beriman pasti menyedari bahawa Allah sahajalah Yang Maha Besar. Selain Allah semuanya kecil dan tidak bermakna apa-apa di hadapan Allah SWT. Lalu di samping mengucapkan Allah Maha Besar bagaimanakah carnya supaya lebih sempurna DALAM MEMBESARKAN ALLAH?

Imam Fakhruddi Ar-Raazy dalam tafsirnya menyebutkan bahawa apabila membesarkan Allah hendaklah dengan penuh yakin bahawa Allahlah Zat Yang Sempurna dan tidak memerlukan sesiapa. Hendaklah juga penuh yakin bahawa Allah memiliki sifat-sifat yang terpuji dan jauh daripada kekurangan dan keburukan. Dia juga hendaklah  yakin seyakin-yakinnya bahawa apa sahaja perbuatan Allah pasti penuh dengan hikmah dan kebijaksanaan.

Membesarkan Allah juga dapat disempurnakan dengan MENTAATI semua hukum-hukum Allah, BERZIKIR dengan MENYEBUT nama-namaNya(SIFAT-SIFAT ALLAH) yang penuh dengan kebaikan (Asmaul-husna). Kemudian seseorang itu dapat juga MEMBESARKAN ALLAH dengan MENYEDARI bahawa bagaimanapun dia membesarkan Allah dengan ilmu yang ada padanya sesunguhnya dia belum lagi sampai kepada membesarkan Allah seperti kenyataan yang sebenarnya kerana SESUNGUHNYA ALLAH YANG MAHA BESAR itu LEBIH BESAR daripada pengetahuan yang ada pada dirinya ketika membesarkan Allah SWT.

Ini bererti apabila seseorg hamba itu sentiasa membesarkan Allah seperti yang disebutkan di atas tentu hidupnya akan kekal dalam kebaikan sebab dia telah menyatakan bahawa dirinya, keluarganya, harta bendanya dan apa jua yg ADA DI DALAM DUNIA INI adalah tidak mempunyai apa-apa nilai apabila berada di hadapan ALLAH YANG MAHA BESAR. Allahlah yg memiliki segala-galanya, mengatur dan menguasai, membinasakan dan melenyapkan, memelihara dan mengekalkannya. Allah berfirman:Yang bermaksud: "Dan bagiNyalah keagungan dan kekuasaan di langit dan di bumi serta Dialah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (Al-Jaathiyah [45]  : 37).

Pada saat seseorang itu memperakui kebesaran Allah SWT maka jadilah dia sebagai HAMBA ALLAH yang layak untuk DICINTAI dan DIKASIHI, DIJAGA dan DIPELIHARA, DIKUATKAN dan DIMENANGKAN serta diberikan KEBAHAGIAAN dan KESEJAHTERAAN. Ini kerana hamba tersebut telah menyerahkan semua urusan hidupnya kepada Allah yang mengatur dan menguasai alam ini. Allah pula tidak akan menyia-nyiakan hambaNya yang telah menyerahkan semua urusan hidupnya kepadaNya. Di sinilah rahsia tinginya kandungan takbir yang kita ucapkan itu. Hanya orang yang mengenal Allah sahaja yang akan mengerti apa yang kita sampaikan ini.

Daripada huraian di atas jelas kepada kita bahawa membesarkan Allah bererti MEYAKINI bahawa Allah adalah satu-satu Zat Yang Maha Sempurna dalam pentadbiran, sebagaimana Allah adalah satu-satunya Zat Yang Maha Sempurna dalam penciptaan dan perlindungan.

AYAT ini juga disebut juga sebagai "Ayat 'IZZI" (AYAT KEAGUNGAN). Rasulullah saw mengajarkan ayat ini kepada seluruh keluarga baginda tanpa terkecuali. Ini kerana kandungannya yang tinggi dan mulia. Ayat ini juga boleh diamalkan sebagai ZIKIR untuk menyembuhkan penyakit yang sedang diderita. (lihat dalam tafsir Ibnu Katsir).. Wallahu A'lam.


3 comments:

Awangmbakridullah Dullah said...

Assalamualaikum
hubungi saya 01119198723

Awangmbakridullah Dullah said...

Assalamualaikum
hubungi saya 01119198723

almthalia said...


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

Anda Juga Mungkin Meminati

Related Posts with Thumbnails

Labels

'ittiba' Rasul (1) 75% Rawatan adalah daripada Al-Quran Al-Karim (1) abu zar (1) Adakah Suami Menanggung Dosa Isteri (1) Ajarkan Aku Ya Allah (1) akhir zaman (1) Al-A'la (1) Al-Hambra (1) Al-Haqqah (1) Al-Quran (13) Alam Akhirat (2) alam barzakh (3) alam ruh (1) Amanah (1) Anak Soleh (1) Anjing dan himar (1) arak (1) As-Syahid Syeikh Ahmad Yassin (1) Asmaul husna (2) award (3) Ayat 'Izzi (1) Ayat Kursi (1) Baca dengan nama Tuhanmu (2) Bahaya Syirik (1) Barakah (1) Bencana (1) berhadapan dengan Firaun (1) Berita Luar Negara (1) Bersederhana dalam membenci (1) bersin (1) Beza Yahudi Israel n Zionis (1) Biawak Beriman (1) Bicara Agama (3) Buat amalan baik (1) Bukti Kekuasaan Allah (1) Buku (1) Bulan Terbelah Dua (1) Buta di akhirat (1) Cara Lupus Ayat-ayat al-Quran (2) ceramah (1) Cinta Rasul (1) Cukai Sendi (1) doa (7) Doa Nabi Yunus (1) Doa Rasulullah SAW (1) Dosa (1) Dunia (1) Empat Perkara (1) Empat Waktu Dalam Hidup (1) Fenomena 30 Minit Ustaz Don (11) Fenomena Law Kana Bainana (1) Fiqh keutamaan (1) Fudhail bin Iyyad (1) Gempa Bumi (1) Hadis (8) Haji (3) halaqah (2) Hanzalah Abu Amir (1) harun yahya (2) hasad dengki (1) Hati (13) Hauqalah (1) Hidayah (2) Hijrah (2) Hikam 2 (1) Hisab (1) Hormon (1) Hukum Meletakkan Gambar Bernyawa Di Rumah (1) hukum wanita haidh ziarah kubur (1) Husnul Khatimah (2) Ibnu Ummi Maktum (1) Ibrahim bin Adham (1) Iktikaf (1) iluvislam (2) Imam Mahadi (1) Imam Muda (1) Iman Asas Puasa (1) Info (6) Islam tetap bersinar (2) israk mikraj (2) istidraj (1) Istighfar (1) Jadilah Pembantu Allah (1) jadual harian (1) Jaga Aqidah (1) Jin (1) Kaedah Memilih Sahabat (1) Kalimah tauhid (1) Kanan VS KIri (1) Kata-kata Hikmah (1) Ke mana nak pergi? (1) Kebesaran Ilahi (3) Kecerdasan rohani (1) keistimewaan Jumaat (1) Kejadian Manusia (1) Kelebihan 10 Zulhijjah (1) Kerajaan Semut (1) kesihatan (1) Khazanah Nabi (1) Khusyuk Solat (2) Khutbah (3) Kisah 3 pemuda dalam gua (1) Kisah Amirul Mukminin dan Gabenor (1) Kisah dan Pengajaran (24) kisah keluarga Imran (1) Kisah Maryam as (1) kisah nabi (10) Kisah Nabi Musa as (2) kisah para sahabat Nabi (7) Kiyai Haji Ahmad Dahlan (1) lailatul Qadar (3) Laman Tarbawi (1) Lazat iman (1) Lebah dan lalat (1) Lelaki dan Wanita Ahli Neraka (1) luar negara (1) Maal Hijrah (1) malaikat (1) Malam Nisfu Sya'ban (1) Marah (2) Masjid Nabi (1) mati (3) Maulid Nabi (9) Membaca (1) Meninggalkan Solat (1) Muhasabah Diri (1) Muraqabah (1) Musibah Banjir (1) Muslim yang baik. akhlak (1) Nabi Ibrahim (1) Nabi Isa (1) Nabi Musa belah Laut Merah (1) Nabi Musa dengan Iblis (1) Nama (1) Nasihat Imam Syafi'ie (1) Nikmat Sihat dan Waktu Lapang (1) Nota Untuk Diri (1) Orang-Orang Yang Berilmu (1) Padang Mahsyar (1) Panduan (19) Perang Badar (1) Perayaan Deevapali (1) Perbezaan iblis jin dan syaitan (1) perhiasan (1) peringatan (3) Pertunangan (1) Qadar dan Qadha (1) qalbun salim (29) Qasar n jamak (1) Rahsia Solat (6) Ramadhan (13) Redha (1) Reflections di TV AlHijrah (1) renungan (52) Sabar (5) Sakinah (1) Saksi (1) Sejarah (1) sifat bakhil dan kikir (3) Sillaturrahim (1) Sillaturrahim. Akhlak bertandang dan bertamu (2) Solat Awal Waktu (1) sombong (2) Surah an-Nasr (1) Surah An-Nisaa' (1) Surah Ar-Rahman (1) Surah Hud (1) syaitan (2) syukur (1) Syukurlah kerana manusia dimuliakan (1) tadabbur (2) Tadayyun (1) Tafsir Al-'Alaq 96:1 (1) Tafsir Faatir 35:10 (1) Tafsir Surah as-Saff (1) Takut (1) Tanda Kiamat (1) Tanyalah Ustaz (2) tawakkal (2) tayammum (1) tazkirah (9) teknologi alam (1) telur jadi ayam (1) Tha'labah (1) Thabat (1) Tidur Qailulah (1) Tsumamah (1) Tsunami Jepun (1) tujuan beribadah (1) Ubun-ubun orang yang berdusta (1) Ulul albab (2) Umar Abdul Aziz (1) Umar Ibnul Khattab (1) Umur dan Harta (1) Us (1) usrah U-jem (2) Ustaz Azhar Idrus (1) Ustaz Sayang Anda (1) Wajah Dunia (1) Wali-wali Allah (1) wanita (1) Wanita penggoda (1) wasitoh (1) William Suhaib Webb (1) Ya'juj dan Ma'juj (1) Yang tidak layak jadi pemimpin (1) YouTube (32) zikir (6)